Wijzigingen in de wet- en regelgeving rolsteigers en kamer steigers

Met ingang van 1 januari 2022 is het vernieuwde A-blad rolsteigers uitgekomen. 
Het oude A-blad was een aanbeveling. In het nieuwe A-blad is bedrijfstaknormering geformuleerd door werkgevers en werknemers om het werken met de rolsteiger zo veilig mogelijk te maken. Ieder bedrijf werkend in de bedrijfstak bouw & Infra wordt geacht dit A-blad te volgen.  
 
Enkele in het oog springende wijzigingen zijn:
  • Dat de ondergrens (2,5 m) bij rolsteigers is vervallen. De rolsteiger moet veilig worden uitgevoerd op elke hoogte. Daarom vallen de zogenaamde kamersteigers vanaf nu ook onder deze regelgeving.
  • Op Tussenvloer zijn heup- en knieleuningen verplicht gesteld. Knieleuningen is nieuw. (Op de werkvloeren zijn heup- en knieleuningen en kantplanken gehandhaafd) 
  • Het is slechts bij één werkvloer toegestaan om de heup- en knie leuning weg te nemen. Voorwaarde is dan wel dat de afstand tussen de rolsteiger en de gevel minder 15 cm is.
  • De maximale hoogte tot het 1e platform is 3,40 m en de afstand tussen platforms onderling is maximaal 2,25 m
  • Alle detailinformatie ten aanzien van verankeren is verwijderd. Er wordt voor verankeringen verwezen naar montagehandleidingen.
  • Nieuw geleverde platforms dienen aan beide zijden te zijn voorzien van een opwaai beveiliging.
  • Kamersteiger is vanwege het opnemen van de eis dat er op elke hoogte veilig moet worden gewerkt nu ook een onderdeel geworden van het A-blad Rolsteigers. Dat heeft geleid tot de volgende zaken. Bij elke hoogte (dus altijd) 4 stabilisatoren. Alle werkvloeren boven de 1 meter vloerhoogte rondom voorzien van dubbele leuningen en kantplanken. Bij kamersteigers onder de 1 meter werkvloeren aan 3 zijden leuningen en kantplanken, de 4e zijde wordt beveiligd met een heupleuning.
Naast deze in het oog springende wijzigingen is het nieuwe A-blad op tientallen punten gewijzigd t.o.v. het oude A-blad. Bouwradius Tranining & Advies heeft zijn training dan ook op veel plaatsen aangepast. Zowel het naslagwerk als de presentatie zijn volledig aangepast aan het nieuwe A-blad.