Even voorstellen....

Hoe wordt iemand eigenlijk trainer bij Bouwradius? Er zijn vele wegen die naar het trainerschap leiden, dat is zeker. Trainer Hasan Babayigit vertelt hoe hij de ervaring uit verschillende vakgebieden gebruikt om zijn trainingen vorm te geven. 

Bouwradius: Hoe ben je eigenlijk bij ons terechtgekomen?
Hasan Babayigit: In het begin van mijn loopbaan heb ik vijftien jaar als automatiseerder gewerkt. In die sector ben ik begonnen als techneut en geëindigd als manager. Een goede vriend van mij heeft mij op een gegeven moment uitgelegd hoe hij zijn bedrijf als aannemer in de bouw runde. Dat klonk goed en ik ben destijds direct begonnen, als bescheiden MKB-er met een aantal mensen in dienst. Na een aantal jaar stelde ik mijzelf de vraag: wat nu als ik op een gegeven moment geen mensen kan krijgen? Hoe kan in mijzelf investeren zodat ik altijd werk heb en inkomenszekerheid? Dat is het moment waarop ik de steigerinstructeur training bij Bouwradius ben gaan volgen. Echt een zogenaamd plan B, zodat ik in de bouwsector toch gezond oud kan worden, om het zo maar even te zeggen. Maar ik hoor je al denken: een training volgen, dan ben je natuurlijk nog geen trainer. Dat is ook een grappig verhaal. Ik kreeg destijds mijn training van Ton Maasakkers en na de lessen zei ik in mijn enthousiasme dat het mij ook wel wat leek, dat trainingen geven. Niet lang daarna kreeg ik een belletje van jullie of ik als trainer aan de slag wilde gaan, waar ik direct ja op heb gezegd!

Bouwradius: Hoe lang werk je nu als trainer?
Hasan Babayigit: In maart 2022 ben ik een jaar als trainer actief. Op dit moment geef ik de trainingen Monteur Steigerbouw en Eerste Monteur Steigerbouw. De trainingen die ik geef combineer ik met mijn werkzaamheden als MKB-er in de bouw, dat eigen bedrijf heb ik ook nog steeds. En één dag om de twee weken voer ik zelf inspecties uit. Het is leuk dat ik zulke zaken kan combineren en daarnaast zelf beslissingen kan nemen over hoe ik mijn dagen en werkzaamheden indeel, dat is voor mij erg belangrijk heb ik gemerkt. 
  
Bouwradius: Hoe pak je een training aan?
Hasan Babayigit: Ik heb veel praktijkervaring en als manager natuurlijk ook ervaring in het communiceren met mensen. De dag voordat ik een training geef, fris ik altijd even mijn eigen kennis op. Daarna bekijk ik welk oefenexamen ik de cursisten laat maken en dat neem ik vervolgens zelf door. Tijdens de training hanteer ik altijd een bepaalde indeling: eerst een rondje kennismaken en ik heb een lijstje met weetjes, waarmee ik in een vroeg stadium een kan onderzoeken hoeveel kennis de cursisten zelf al in huis hebben. Dat laatste is erg handig, want dan weet ik wat het beste niveau is waarin ik de training kan geven. Ook betrek ik altijd iedere cursist bij de training, daarmee vergroot ik de betrokkenheid. Op deze wijze pak ik een theorie training aan, het praktijkgedeelte is eigenlijk gewoon aanpakken en tijdens de uitwerking monitoren hoe het gaat, waardoor je direct kunt bijsturen. 

Bouwradius: Waar haal je als trainer het meeste plezier uit?
Hasan Babayigit: Als ik na een training afscheid neem, heb ik echt het gevoel dat ik kennis heb gedeeld en mensen beter heb gemaakt, daar haal je écht voldoening uit. Zo een training geven is eigenlijk hetzelfde als een steiger opbouwen: eerst staat er nog niets en dan staat er opeens een solide steiger. Ik moet bekennen dat ik ook bijhoud hoeveel mensen er slagen, want dat zegt ook iets over mij als trainer en het niveau van mijn trainingen. Ik hou gewoon van mensen helpen en delen, dat zit eenmaal in mijn karakter. Dus als trainer bij Bouwradius kan ik die karaktereigenschappen erg goed kwijt!