Zorgwekkend veel rolsteigers onveilig

Rolsteigers en veiligheid, het lijkt een logische combinatie, maar de praktijk wijst uit dat professionals rolsteigers dagelijks allesbehalve professioneel inzetten. Het is zelfs zo een groot gevaar voor de veiligheid van medewerkers, dat de NOS er eind november een artikel over publiceerde. En de feiten liegen er niet om.

Inspectie treft veel misstanden aan
Hét orgaan dat de veiligheid op de bouwplaats moet garanderen is de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens de controles in de laatste maanden van 2020 (270 in totaal), bleek op 251 bouwplaatsen waar een rolsteiger werd ingezet een onveilige situatie te ontstaan. Niet zo vreemd dus, dat een val van een rolsteiger een van de meest voorkomende ongelukken is in de bouw. Het NOS-artikel schetst schrikbarende situaties: van verkeerd opgebouwde rolsteigers tot het knullige - maar oh zo gevaarlijke – vergeten op de rem te zetten van de wielen. 

Werkgever is verantwoordelijk
De Inspectie is terecht van mening dat de verantwoordelijkheid voor het werken met een veilige rolsteiger er een is die bij de werkgevers ligt. Dezelfde Inspectie geeft ook duidelijk aan dat, ondanks herhaalde aandacht in het verleden voor de gevaren, de cijfers nog immer zorgwekkend zijn. Kortom: zorg dat uw medewerkers op een veilige steiger staan. Zo voorkomt u persoonlijke tragedies, door een ongeluk, ontloopt u torenhoge boetes én voorkomt u dat de Inspectie de werkzaamheden op het bouwproject stillegt.  

De training Werken met rolsteigers
Bouwradius biedt al jaren de training Werken met rolsteigers aan. Medewerkers leren bijvoorbeeld tijdens de training hoe men een steiger gebruikt bij harde wind en hoe hij veilig verplaatst kan worden. Instructies worden gegeven door een zeer ervaren trainer, aan de hand van een powerpoint presentatie en filmpjes. Het praktijk gedeelte bestaat uit het bouwen van verschillende steiger-modellen, waarna de inspectie plaatsvindt. De voor de toets geslaagde deelnemer krijgt een certificaat, in de vorm van een pasje, waardoor hij zijn deskundigheid kan aantonen. En dat scheelt niet enkel vreselijke ongelukken en een boete maar is ook belangrijk bij de dekking voor eventuele schade.