Wat is het verschil tussen een Toezichthouder Steigergebruik en Steigerinspecteur?

Steeds vaker krijgen wij bij Bouwradius de vraag wat nu precies het verschil is tussen een Toezichthouder Steigergebruik en Steigerinspecteur. Een goede vraag, die we met alle plezier beantwoorden.

De functieomschrijvingen
Zoals zoveel zaken in ons land is ook de functieomschrijving van beiden duidelijk in een richtlijn gegoten, in dit geval de Richtlijn Steigers.
Kortgezegd houdt de Steigerinspecteur zich bezig met de inspectie en overname van de steiger. Hij of zij beoordeelt dus de veiligheid van gebouwde steigers, waarvoor men over het certificaat Steigerinspectie moet beschikken. Uiteraard hebben wij bij Bouwradius een training op maat voor het behalen van zo een certificaat: Steigerinspecteur.
De Toezichthouder Steigergebruik moet beschikken over het certificaat, u raadt het al, Toezichthouder Steigergebruik, dat ook via Bouwradius kan worden gehaald: Toezichthouder Steigergebruik

Het daadwerkelijke verschil
Het voornaamste verschil is dat de Steigerinspecteur verantwoordelijk is tijdens de bouw van de steiger, werkzaam is bij het montagebedrijf of onderdeel uitmaakt van het montageteam en dat hij of zij de steiger vrij mag geven. Overigens mag een 1e Monteur dezelfde taak uitvoeren. De Toezichthouder Steigergebruik is verantwoordelijk voor een veilige steiger, nadat deze is opgeleverd/ vrijgegeven en is werkzaam voor de opdrachtgever. De toezichthouder controleert periodiek tijdens het gebruik de steiger op veiligheid en constructie. Mocht er iets gewijzigd zijn, dan schakelt hij de 1e Monteur in om de steiger weer in orde te laten brengen. Een Steigerinspecteur heeft een certificaat 1e Monteur en mag ook (de)monteren óf heeft 5 jaar ervaring op het niveau van 1e monteur. Een Toezichthouder heeft geen specifieke kennis nodig van het monteren en demonteren van de steiger. 

Meer weten over de verschillende steiger-trainingen van Bouwradius? Surf naar www.bouwradius.nl of bel ons gerust op 079 36 85 800